Ordförande har ordet

En ny termin har startat efter en sommar som varit mycket händelserik i politiken. Två ministrar har fått lämna regeringen efter IT-skandalen i Transportstyrelsen. KD har tillsammans med Moderaterna lämnat in en misstroendeförklaring i Riksdagen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Att Alliansen inte kunde stå fast vid sitt tidigare ställningstagande har givetvis inneburit en stor seger för Stefan Löfvén och den rödgröna regeringen. En splittrad Allians inför ett valår är inte bra men mycket kan hända innan valdagen.

Den 20 september presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens budgetproposition för 2018. Den innehåller skattesänkningar för pensionärer, vilket vi välkomnar, höjt barnbidrag och höjt studiebidrag för studenter.

Jakob Forssmed konstaterade snabbt att det var en ”sockrad” budget med mycket godis som tillfälligt ger energi men som långsiktigt kan skada ”hälsan” för Sveriges ekonomi. Utanförskapet är enormt stort. Över 800 000 personer står utanför arbetsmarknaden och för dessa personer saknas det viktiga och nödvändiga reformer.

Det är glädjande att både regeringen och partiet valt att tillföra extra resurser för förlossningsvården i Sverige. Det ligger helt i linje med det uttalande som antogs på Årskonferensen i Helsingborg i april då vi uppmanade partiet avsätta en miljard till förlossningsvården i den kommande budgeten.

I augusti hade förbundsstyrelsen Kick-off till Helsingfors. Vi arbetade färdigt med remissupplagan för det reviderade Handlingsprogrammet som ska antas på Förbundsrådet den 25 november i Stockholm.   En helg med mycket givande diskussioner, god stämning och trevlig gemenskap. Toppen helt enkelt!

Just nu är det full aktivitet inför Rikstinget i Uppsala. Passa gärna på att gå förbi vårt bord i pauserna om du åker till Rikstinget. Det känns alltid trevligt när det finns partivänner som har frågor om kvinnoförbundet och vilka frågor vi driver. Vi brukar alltid värva nya medlemmar vid dessa tillfällen.

I höst kommer partiet att fastställa listor till landstings- och riksdagsvalen. Var gärna med och påverka dessa och se till att vi får en god representation av kvinnor, i alla åldrar, på dem. Vi behöver också peppa fler kvinnor att tacka ja till ledande positioner i kommunala nämnder och styrelser.

Förbundsstyrelsen har beslutat att arbeta med partiets utvalda områden med en förstärkning av kvinnors perspektiv. Inom äldrepolitiken, kvinnors pensioner, den ökande psykiska ohälsan hos unga flickor, jobben och trygghetsfrågorna med fokus på rättsfrågor.

När det handlar om jobben är det viktigt att vi lyfter fram utvecklingen av RUT-tjänster samt regeringens beslut att begränsa vinster i välfärden som kommer slå hårt mot kvinnors företag inom vård- och omsorgssektorn.

Polisen ska ha resurser för att utreda alla typer av brott. Det är en grundsten i ett rättssamhälle. Det måste finnas tillit och brottsoffer ska få upprättelse. Våldtäkter och sexuella övergrepp får inte läggas på hög eller avskrivas.

Hedersbrott och förtryck måste bekämpas med kraft. Vi kan inte tillåta barn- och tvångsäktenskap och att barn könsstympas. När partiet tar fram sina lokala och regionala handlingsprogram är det viktigt att dessa frågor tas med. Det är viktiga frågor för att skapa ett jämställt och hållbart samhälle.

I KDK:s valbudget som vi beslutar om på Förbudsrådet kommer vi att avsätta resurser till personvalskampanjer. Vi hoppas att vi får många toppkandidater som är medlemmar i KDK och som är beredda att kampanja i valrörelsen!

Det ska bli så kul att få göra en valrörelse igen. Det är jobbigt men alltid lika inspirerande med alla möten med väljare, i valstugor och alla våra olika kampanjer. Det är verkligen demokrati på riktigt!

Jag vill önska Dig en riktigt fin höst och så får vi förbereda och planera för framgång i valet 2018.

Allt gott!

 

Marie-Louise Forslund Mustaniemi

Förbundsordförande

 

Comments are closed.

tai iwin