Ordförandebrev juni 2016

Tiden bara rasar iväg och ytterligare en termin har vi lagt bakom oss. Mycket har hänt sedan förra medlemsbrevet, både i politiken och i KDK!

Vi fick en mycket inspirerande årskonferens i Karlstad i april. Systerskap hade vi som tema. Madeleine Blom föreläste om ledarskap och Soheila Fors om hur det är att komma från en gruppkultur till en individkultur, från ett religiöst samhälle till ett sekulärt. Det finns verkligen mycket kunskap, kompetens och engagemang i KDK. Det känns så positivt inför framtiden och de samhällsutmaningar vi står inför.

Vi årskonferensen valdes en ny förbundsstyrelse. Eva Wallin från Öckerö valdes till ny 2:e vice ordförande efter Maria Nilsson som avsagt sig eftersom hon blivit vald som partidistriktsordförande i Västra Götaland Norra. Stort tack Maria för Dina insatser i FS och lycka till i ditt nya viktiga uppdrag!

Till ordinarie ledamöter valdes Monna Ridderström, Hallstahammar, Camilla Albinsson, Växjö och Britt Westerlind, Stockholm. Rosalie Keller, Skellefteå, Annelie Gredander, Östersund, Ann Hedberg Balkå, Järfälla , Eva-Mai Mineur Tynong, Söderhamn valdes som ersättare.

De som är valda som ordinarie ledamöter fram till nästa årskonferens är Aase Jönsson, Bjuv och Malin Stadig Lundgren, Markaryd och ersättare till nästa år Ingrid Alander, Danderyd. Välkomna alla till ännu ett nytt och spännande verksamhetsår!

 Ett särskilt tack till Katarina Gustavsson, Falun och Soledad Henriques, Örnsköldsvik för era insatser tidigare i förbundsstyrelsen! Stort tack.

 Madeleine Blom som valdes till 1:e vice ordförande har avsagt sig sitt uppdrag från den 1 juli. Hon har fått sitt drömjobb i Karlstad inom kommunikation och kan därför inte fortsätta sitt uppdrag. Stort tack till Madeleine som under sin tid i förbundsstyrelsen gjort ett otroligt arbete som vice ordförande. Förutom att hon varit ett stort stöd för mig som ordförande har hon bidragit med sin stora kompetens när det gäller just kommunikation, framtagande av profilmaterial, Kvinnokraft, våra rapporter, nya stadgarna mm. Det är svårt att räkna upp allt det arbete hon uträttat helt enkelt. Det blir ett stort tomrum men stort grattis till ditt nya arbete och lycka till i framtiden!

 Den 6-8 maj var vi inbjudna till Nordisk konferens på Färöarna av våra kollegor. Helt fantastisk att möta dessa engagerade kvinnor och Färöarna är otroligt vackert. Från förbundsstyrelsen deltog undertecknad och Madeleine. Från Stockholm Britt Westerlind och Ingrid Alander och Cristina Bernevång från Västra Götaland. Från Norge deltog deras förbundssekreterare.

 De hade ordnat ett gediget program. Vi fick presentera hur vi arbetar i Sverige och Norge och de var glada att få ta del av vårt politiska arbete. Norge blir värdland för nästa Nordiska konferens om de finns kvar efter 2018. Tyvärr finns det krafter i Krf som anser att det inte längre är nödvändigt med ett kvinnoförbund. De är givetvis ledsna för detta men de hoppas givetvis att de inte blir på det viset.

Det är så roligt att vi även startat upp på två länsavdelningar i vår! Den 12 maj valdes ny interimsstyrelse för KDK i Region Örebro med Elin Enes som ordförande. Den 31 maj valdes Gudrun Brunegård som ordförande för KDK Kalmar län i Vimmerby. Det är helt fantastiskt!Stort Lycka till med ert viktiga uppdrag!

Min förhoppning är att vi ska kunna starta fler länsavdelningar. Det som ligger närmast i tiden är Sörmland och finns det några som vill starta i fler län eller regioner så ställer vi genast upp. Det är bara att höra av sig till Christina eller mig så hjälper vi till med allt som behövs.

 

Vi har funnits med i media också. Désirée Pehtrus och jag har haft en artikel i Metro om att regeringen måste agera mot barnäktenskap. Gudrun Brunegård har också skrivit tillsammans med mig i hennes hemlän om barnäktenskap. Vi fick full täckning i alla Kalmars tidningar om starten av länsavdelning och även i Örebro fick vi media på start av länsavdelning.

Handlingsplaner mot könsstympning har vi fått igenom i Sörmlands landsting efter vår motion och Gudrun Brunegård har även motionerat om detta i Kalmars landsting. Vi gör skillnad!

I slutet av maj hade vi en Kick-off med nya förbundsstyrelsen. Vi har fattat beslut att ta fram en kort rapport omkring Kvinnor och Integration. Den ska vara klar till hösten. Ett otroligt viktigt ämne där vi behöver kliva fram och kämpa för invandrarkvinnornas lika rättigheter, friheter och ansvar.

Tyvärr satte flygstrejken käppar i hjulet för vår Brysselresa med Kvinnoakademin. Mycket ledsamt. Vi hade alla sett fram mot vår resa och besöket hos Lars Adaktusson men vi får hoppas att det ges ett annat tillfälle att få träffa Lars och hans medarbetare på EPP-kontoret.

Nu väntar Almedalen. En viktig mötesplats och tillfälle för KDK att synas och nätverka. Christina och jag kommer att vara på plats och bevaka angelägna seminarier. Vi kommer även att träffa Q4, Allianskvinnorna. Hoppas att vi kan göra något gemensamt inför valet 2018!

Som jag skrev i förra brevet: De värderingar som vi byggt vårt öppna demokratiska samhälle på är värda att värna och skydda. Det handlar om samhällsgemenskap och respekten för människovärdet. Jag tror att, eller vet, att den värdegrund vårt parti vilar på håller för de utmaningar vi står inför.

Vi kan gärna transformera partiets devis; att ingen kvinna ska hållas tillbaka eller lämnas efter. Mänskliga rättigheter gäller alla kvinnor, alltid och överallt. Vi får inte svika alla dem som förväntar sig få leva ett liv fritt från hot, våld, förtryck och diskriminering i sitt nya hemland.

 Avslutningvis önskar jag Dig en riktigt skön midsommarhelg och en avkopplande sommar med lagom mycket sol, sköna bad och god glass!

 

Varma hälsningar,                                                   

Marie-Louise Forslund Mustaniemi                                            

förbundsordförande

 

 

 

 

Comments are closed.

tai iwin