Göran får bakläxa när Kristdemokratiska kvinnoförbundet jämställdhetsgranskar partiets insatser under Almedalsveckan

Göran Hägglund svarar ”Kämpa” när Feministiskt perspektiv undrar hur vi ska få bukt med kvinnors låga löner i den offentliga sektorn, strax efter hans partiledartal. Han talar envist om ”personer” istället för att specifikt tilltala kvinnor och får därför en rejäl bakläxa i jämställdhet över sommaren. Det finns litteratur i överflöd men ett tips Göran är att du läser Kristdemokratiska kvinnoförbundets rapport om kvinnor, män och makt som du kan ladda ned här.

Partisekreterare Acko Ankarberg Johansson gjorde däremot riktigt bra ifrån sig i SVT:s partigrill där hon bland annat betonade att det är kvinnan som fattar beslut vid en abort. Kristdemokratiska kvinnoförbundet skulle gärna se partisekreteraren i en högnivådebatt om jämställda löner, vi får se om Göran Hägglund tackar ja nästa år på Nordiskt forum eller hur det nu blir. Kommunalrådet Ebba Busch erkände kvinnorörelsens betydelse i en SVT-debatt med Gudrun Schyman och talade om vikten av att bygga en långsiktig jämställdhet som svar på frågan om varför hon är emot kvotering – vilket ju är i linje med Kristdemokratiska kvinnoförbundet som tror på kvinnors egen kompetens och förmåga för att skapa jämställdhet i bolagsstyrelserna – kanske är Ebba en framtida samarbetspartner?

Idag, fredagen den 5 juli, läser vi att barn- och äldreminister Maria Larsson är den mest aktiva av alla ministrar i Almedalen – hon medverkar totalt i 26 seminariearrangemang bra jobbat ministern!

Under Almedalsveckan är det tydligt att KD bärs upp av kvinnor – Caroline Szyber var först med att sitta i fängelsecell med Dawitt vilket gav en artikel i Expressen och kampanjen belönades sedan som hetast i Almedalen av PR-byrån Westander. KDU:s ordförande Sara Skyttedal debatterade flitigt, bland annat med ordföranden i Alliansens ungdomsförbund. Maria Fälth, förbundsordförande, minglade med jämställdhetsministern, diskuterade fruimport och besökte ett seminarium där statsvetaren Drude Dahlerup talade. Riksdagsledamoten och tidigare ordföranden i Kristdemokratiska kvinnoförbundet Désirée Pethrus gjorde uppskattade inspel om det civila samhällets betydelse i ett internationellt perspektiv och hennes kollega Penilla Gunther diskuterade bland annat innovationer i vården. Riksdagsledmoten tillika KD:s ledare för en hållbar landsbygdsutveckling, Irène Oscarsson, höll fanan högt i frågor om jordbruk och hållbarhet. 

Hållbarhet, feminism & samtycke

Hållbarhet tog överlag mycket stor plats i Almedalen, i allt från ”hållbar gestaltning”, ”hållbart arbetsliv” till ”sexköpslagen som en del i näringslivets hållbarhetsarbete”. Den suveräna Nina Ekelund, tidigare ledamot i KD:s partistyrelse, numera programdirektör för Hagainitiativet, debatterade bland annat med EU-kommissionären för klimatfrågor, Connie Hedegaard,  Maria Wetterstrand och den norska hållbarhetsexperten Gunhild A Stordalen. Gudrun Schyman och Birgitta Ohlsson diskuterade feminism i SVT och visade hur feministiska åsiktsskillnader kan hanteras med respekt utan att utgöra hinder för samarbete. Professor Madeleine Leijonhufvud har länge varit pådrivande i frågan om en svensk samtyckeslag som skulle kriminalisera alla sexuella handlingar som sker utan samtycke, det vill säga ett ”nej, jag vill inte”. I SVT debatterade hon med en kritisk Thomas Bodström som menade att bevisbördan skulle vara för svår – har ni hört den förut?

Comments are closed.

tai iwin