Ordförande har ordet

Hej!

Några av oss kanske har följt OS-sändningarna i Pyonyang och glatts över våra otroligt duktiga tjejer i skidspåren. Ädla medaljer har de kammat hem och den glädje de visat när de lyckats är lätt att förstå och ryckas med i! Äntligen, efter flera års slit får de stiga upp på prispallen och jubla. De är verkligen värda alla guld och silvermedaljer.

Förra året firade KDK 35 år som förbund och det känns stort! Många kvinnor har kämpat och kämpar fortfarande för att vi ska nå målet om ett jämställt samhälle och fanns det medaljer att dela ut skulle jag gärna vilja ge dem alla en hel hög! De har varit guld värda. Precis som våra idrottstjejer tränat och har så många kvinnor före oss outröttligt arbetat för alla kvinnors friheter, rättigheter och ansvar.

Det är en ynnest att få leda vårt förbund och för mig en ständig källa för inspiration. Igår när jag var på kansliet föll mina ögon på en av våra tidigare utgivna skrifter vi har i bokhyllan, ”Goda recept och goda tankar”. Ett häfte på 68 sidor och framtaget av KDK i Västerbotten mars 1998. Genom en studiecirkel växte boken fram och det känns så härligt att få ta del av de fina texterna, mumsiga recept och illustrationer. Så roligt att få del av det ni har gjort!

Anna- Greta Wallgren, ordförande i Västerbotten på den tiden fortfarande aktiv i förbundet, skriver i förordet att hon hoppas få inspirera den som får boken i sin hand till ökat intresse för kristdemokratisk politik i kombination med en god maträtt. Vad sägs om Farmors rödingsoppa och Hjortronparfait? Mums.

Hon skriver i en av texterna: ”Personligen tror jag att kvinnan kommer att bli en vinnare, inte på bekostnad av mannen men genom att tillsammans med honom skapa ett bättre och rättvisare samhälle, där kvinnor och män får en likvärdig status. Om detta skall bli möjligt beror naturligtvis också till stor del på vilken inställning Du och jag har till oss själva och till männen”.

Stort tack kära kvinnoförbundare i Västerbotten vad ni har gjort och gör i förbundet!

Tittar vi i backspegel kan vi se att jämställhetsarbetet kommit långt på många områden, framförallt där det gäller arbetsliv och utbildning. Men tråkigt nog kvarstår mycket arbete. Det jag framförallt tänker på att respekten för varje människa, hennes värde och integritet verkar har minskat i samhället. Genom #metoo-kampanjen blev det så tydligt att flickor och kvinnor blivit utsatta för kränkningar och övergrepp, i skolan och på jobbet.

Värderingsfrågor har under lång tid varit satta på undantag och nu får vi skörda frukterna av detta. Min förhoppning är att valrörelsen ska få handla om betydelsen av goda värderingar och vilken betydelse det har för sammanhållningen i samhället.

Vi kommer att vara viktiga i valrörelsen i kampen om väljarnas förtroende. Ska partiet lyfta sig en bit över riksdagsspärren måste vi lyfta partiets frågor utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Trygghetsfrågorna är viktiga. När 30 procent av landets kvinnor inte törs gå ut efter mörkrets inbrott är det allvarligt. Respekten för varandra ska vi lära oss i hemmet och föräldrarna är de viktigaste personerna i varje barns liv de första levnadsåren.

Något vi också måste prata mycket om är den psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna. Den är alarmerande hög visar Socialstyrelsen från sin rapport i december 2017 och sämst mår unga kvinnor, 15 procent. Motsvarande siffra för pojkar är 10 procent.  Under de senaste 20 år har den ökat i större omfattning i Sverige i jämförelse med övriga nordiska länder. Socialstyrelsen vet inte vad det är som orsaken till detta men vi vet att många flickor upplever stress och press i skolan. Depression och ångest gör att självmorden ökar och vi behöver arbeta aktivt för att lyfta dessa frågor på den politiska dagordningen i kommuner och landsting!

Snart samlas vi i Jönköping på Kommun- och landstingsdagarna och vi kommer att finnas på plats. Det brukar vara lätt att värva medlemmar vid dessa tillfällen så det kommer att finnas foldrar för detta. Kom gärna förbi vårt bord i pauserna, det brukar vara så trevligt att få träffas.

Snart är det även dags för Förbundsting i Stockholm. Den 21- 22 april samlas vi i Solna på Hotell Radisson. Christina kommer att skicka ut program och anmälan i god tid. Förbundsstyrelsen sponsrar ombudens kostnader med 1000 kr för att minska den ekonomiska belastningen för länsförbunden. Vårt nya reviderade handlingsprogram kommer att presenteras och finnas i nytryckt upplaga!

Eftersom det ska väljas Förbundsstyrelse får ni gärna kontakta valberedningens sammankallande Bitten Brynielsson på telefon 070- 539 10 70 snarast.

Jag vill önska er allt gott och att vi tillsammans fortsätter att kämpa för ett jämställt och hållbart samhälle! Alla behövs och är lika viktiga.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi
Förbundsordförande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

tai iwin