Sarah har ordet.

Kära KDK vän!


Jag är från djupet av mitt hjärta så tacksam för det fina och viktiga förtroende jag fick på förbundstinget den 25 april, att få leda Kristdemokratiska kvinnoförbundet.

Det kändes väldigt tråkigt att vi inte fick tillfälle att ses fysiskt på grund av det rådande läget. Det är minst sagt en annorlunda tid vi nu är i. Det är tufft och påtagligt. Bland gravida kvinnor så har oron förflyttats från rädslan för själva förlossningen till rädslan om ens livspartner kommer att få hålla en i handen och dela upplevelsen av deras barns första andetag. Vissa av er har kanske förlorat en kär vän, andra har inte längre ett jobb att gå till medan några har behövt arbeta under ännu mer ansträngda förhållanden inom exempelvis vård- och omsorg. För några av er har detta kanske istället blivit en tid att få stanna upp och reflektera. Låt oss uppmuntra och ta hand om varandra.

Under den här pandemin ser vi hur världen nu uppvärderar kvinnodominerade yrken inom sjukvården, hemtjänsten och äldreomsorgen där kvinnor gör helt enastående insatser. De står i frontlinjen mot covid-19, och ska ha en stor eloge. 

Men vi ser också hur isoleringen bakom stängda dörrar förvärrar en mardröm för utsatta kvinnor som blir slagna i sina egna hem. Politik som vi i kvinnoförbundet har drivit i flera år vad gäller våld i nära relationer har nu blivit ännu viktigare, när vi ser att telefonköerna till kvinnofridslinjen har växt. Förra veckan kunde vi även läsa att fler anhöriga ringer till alkohollinjen för samtalsstöd, men också BRIS och äldrelinjen. Lyfter vi blicken internationellt så kom bl.a. Kina med en rapport om att våld i nära relation tredubblades under februari månad, i samband med att städer sattes i karantän. 

Jag hade önskat att vår sk feministiska regering hade tagit fram ett krispaket i samma sekund som uppmaningen kom om att människor i Sverige rekommenderades att hålla sig hemma. Ett stödpaket till sociala instanser som både rör offentlig regi och den ideella sektorn. Som tur har regeringen nu lovat resurser till detta. Men vi vet, att när corona-pandemi har lagt sig så kvarstår fortfarande dessa människors trauman och sår. 

Låt oss vara en röst för de utsatta, de som ingen röst har, och låt aldrig den rösten tystna. 

Vänner, jag är övertygad om att vårt kvinnoförbund har mod och styrka att påverka i jämställdhetspolitik på riktigt. Här menar jag att kristdemokratin och våra värderingar är nyckeln till ett gott samhälle. Några partier menar att vägen till ett jämställt samhälle går via plånboken, och andra tror på ovanifrån lösningar med staten som förmyndare. Men vi vet att det är ett genomgående värderingsarbete i samhället som behövs där grunden är människors lika och okränkbara värden. Ett samhällskontrakt med ömsesidig respekt för varandra.

Jag vill att vi som kvinnoförbund ska lyfta tre områden särskilt framöver: 

  • För det första: Våld i nära relationer och hedersvåld. Denna realiserade mardröm måste ta slut. 
  • För det andra: Kvinnosjukvården. Förlossningsvården ska prioriteras, mer forskning kring endometrios och bröstcancer, och att kvinnors hälsa och utbrändhet tas på allvar.
  • För det tredje: Trygghet. I livets alla skeden ska kvinnor ha samma förutsättningar och möjligheter att utvecklas. Hon ska vara trygg på gator och torg, i sitt eget hem, trygg i friheten att själv få bestämma familjepusslet, känna sig trygg på sin arbetsplats och ha en trygg pension och ålderdom.

Det här är frågor för som rör verklighetens kvinnor och som ingen genuspedagogik löser.

Min vision är att vårt förbund ska präglas av uppmuntran, inspiration och lagarbete. Vi ska nå ut med vår politik, och inte vara rädda att ta debatten. Jag vill se fler kvinnor högt upp på valsedlarna 2022 och att vi når fler kvinnliga väljare. Vi ska göra intryck, och avtryck. 

Vi har ett förbund med duktiga, kunniga och drivna kvinnor – låt oss lyfta och ta hjälp av varandra. Ingen är ensam. 

Det är vårt ansvar att se till att vi får förändring och driver ett jämställdhetsarbete på riktigt – i lokalavdelningar, distrikt, på förtroendeuppdrag och som tjänstemän. Och det är vår roll att föra ut våra politiska förslag för ett bättre samhälle för kvinnor och män att leva i. 

Detta är ett lagarbete. 

Och jag vet att många sliter, jobbar, läser handlingar på kvällen, springer på möten, försöker få ihop vardagspusslet – och det är tungt. Men ge inte upp. Du är aldrig ensam. 

Ta er an de svåraste utmaningarna, stå på de svagas sida, ta strid mot de politiska ovanifrån lösningarna, utveckla politik som sätter agendan, forma budskap som människor förstår, skriv den där insändaren du tänkte på, träffa fler väljare, dela och kommentera varandras inlägg på facebook. Vi är tillsammans om detta, kollegor, partikamrater, kvinnor och vänner runt om i landet.

Vänner, jag kommer göra mitt bästa så att fler väljare får upp ögonen för vår jämställdhetspolitik och vårt fantastiska kvinnoförbund. Jag ser så mycket fram emot att besöka er i distrikten, arbeta både internt och externt i olika medier för att få ut vår politik och lyfta fler KD-kvinnor till politiskt engagemang. Återigen, stort varmt tack för ert förtroende ni har visat mig och alla fina gratulationer – det värmer!

Jag vill önska Dig och dina kära en härlig maj månad. Ta hand om Dig!

SH_Signatur

Sarah Havneraas
Förbundsordförande KDK

E-post: sarah.havneraas@kristdemokraterna.se

Missa inte KDK i media

(För att läsa; klicka på länken som är den blå-markerade texten)

Gilla och följ KD-Kvinnor på instagram och facebook (länk) för uppdateringar!

Comments are closed.

tai iwin