Ordförande har ordet- maj

Jag vill börja med att tacka för förtroendet att bli omvald som ordförande för vårt kvinnoförbund! Det känns verkligen inspirerande att få fortsätta arbeta tillsammans med alla fina fantastiska kvinnor. All den kunskap, kompetens och engagemang som vi har i förbundet är imponerande. Nu får vi ta tillvara våra gemensamma krafter och fortsätta driva våra viktiga frågor för ett mer jämställt och hållbart samhälle.

Tack för en otroligt väl genomförd Årskonferens i Helsingborg 21-23 april! KDK i Skåne och Christina Blom Andersson gjorde verkligen allt för att vi skulle trivas och ha det gott. Tack än en gång.

En ny förbundsstyrelse valdes också. Till 1:e vice ordförande efter Madeleine Blom valdes Ann Hedberg Balkå, Järfälla och till 2.e vice ordförande efter Eva Wallin valdes Caroline Szyber, Stockholm. Stort tack till Madeleine Blom och Ewa Wallin för era insatser i presidiet! Till ordinarie ledamöter valdes Eva Wallin, Öckerö, Malin Stadig Lundgren, Markaryd, Aase Jönsson, Billeberga och Gudrun Brunegård, Vimmerby. Till ersättare valdes Rosalie Keller, Gräsmark och Rosemari Holmgren, Eskön. Varmt välkommen till ett nytt inspirerande arbete i FS!

Nu gäller också de nya stadgarna. Det innebär att vi kommer att kalla till Förbundsråd i höst för att ta budget och verksamhetsplan samt att det nu heter Förbundsting istället för Årskonferens. Det är även möjligt att starta nätverk lokalt istället för lokalavdelningar.

Ett uttalande togs också där vi särskilt lyfte förlossningsvården i Sverige. Vi uppmanar partiet att tillföra 1 miljard för att förbättra förlossningsvården och satsa på utbildning av barnmorskor och forskning inom området. Läget är allvarligt på många förlossningskliniker vilket innebär att risken ökar för förlossningsskador och att många skickas hem för tidigt från BB. Eftervård behövs för att upptäcka skador eller infektioner och att förstföderskor får hjälp att komma igång med amning. Det är viktigt att vi driver frågan om kvinnors rätt till trygga och säkra förlossningar och att de som drabbats av förlossningsskador får adekvat vård och behandling.

Acko Ankarberg Johansson besökte oss på söndagen och talade om partiets arbete framöver och hur viktigt det är att vi verkligen syns mycket i media, på FB och sprider kunskapen om de frågor partiet valt ut under tiden fram till valet. Det handlar om Trygghet, Barn och familj, Jobb och äldres ekonomi och Vård och omsorg. Självklart kan vi lyfta kvinnors perspektiv inom alla dessa områden och se till att KD gör ett riktigt bra val 2018!

Vi kommer att arbeta vidare med handlingsprogrammet under året kommer att skickas ut på remiss till länsförbunden innan det tas på Förbundsrådet i höst.

Förbundsstyrelsen har tagit fram en ”7 – punkts program” som presenterades på årskonferensen. Detta program blir grundstenen i vår valrörelse.

På kommun- och landstingsdagarna i Karlstad hade KDK ett seminarium om hederskulturen som möter individsamhället av Per Brinkemo. Det var mycket uppskattat och välbesökt. Succé! Många ansåg att kunskapen om heders- och gruppkulturer måste öka om vi ska lyckas integrera människor som kommer från länder där hedersnormen gäller. Hans bok ”Mellan klan och stat” Somalier i Sverige kan verkligen rekommenderas. Samtliga böcker han hade med sig från förlaget såldes slut i Karlstad. Tyvärr kunde jag inte delta pga av begravning men Eva Wallin modererade med den äran. Samma dag fanns Eva Wallin och jag med i Göteborgs-Posten med en debattartikel om vikten av goda värderingar och hederskultur. Ibland faller allt på plats!

Många av oss kunde inte heller komma till Karlstad på grund av terrordådet i Stockholm. Så hemskt och sorgligt det som hände. Det var en märklig känsla att vara där och se hur tungt beväpnade poliser spärrade av city, tunnelbana, tåg och bussar som stod stilla. Överallt var det fullt med folk som fick gå istället för att åka kommunalt. Det var gripande att se hur alla slöt upp och havet av blommor som lades ut på Drottninggatan och Sergels torg. Vi får inte låta det onda segra och tappa modet. Det måste komma något gott ur det onda som skedde helt oskyldiga människor. Jag tror att det som skedde kommer att påverka människors val i valrörelsen. Vi behöver mer tillit och trygghet till varandra idag när krig, terror och konflikter har blivit en del av vår vardag.

Under förra året startade vi upp nya distrikt i Örebro, Kalmar och Sörmland och vårt mål är att vi ska kunna dra igång i Jönköping och Värmland under det här året så vi står starka inför nästa år och kan bedriva en riktig valrörelse 2018.

Nu är det snart dags för sommar och ledighet. Men innan ledigheten börjar är det dags för Almedalen första veckan i juli. KD kommer att ha torsdagen som sin dag i Almedalen. Vi kommer att vara på plats några av oss och delta i debatter och mingla.

Håll gärna utkik på FB och dela gärna det som vi visar på vår FB-sida så att vi når fler och kommer ut med våra frågor.

Avslutningsvis önskar jag dig en riktigt skön sommar med mycket sol, bad och återhämtning. Så fortsätter vi tillsammans i höst med vårt viktiga arbete för ett mer jämställt och tryggt samhälle.

Allt gott!

Marie-Louise Forslund Mustaniemi
Förbundsordförande

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

tai iwin